Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés (AVDH) a Perkapu vonatkozásában

Létrehozva: 2016. június 11.
Módosítás: 2016. június 11.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

E-learning ismertető

FIGYELEM!

Az ÁNYK-program legfrissebb (2.71.) verziójától már lehetőség van a nyomtatványok közvetlen feltöltésére a Perkapun keresztül, azonban a Perkapu funkció éles üzembe helyezésére várhatóan július 1-jén kerül sor.

Kérjük, hogy a Perkapu éles indulásáig a Kapcsolat a Perkapuval /  Nyomtatvány közvetlen beküldése / Nyomtatvány közvetlen beküldése Perkapun keresztül menüpontban ne töltsön fel nyomtatványt!

 

Bevezető

A NISZ Zrt. Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés szolgáltatása – amennyiben az adott űrlap ezt lehetővé teszi – lehetőséget biztosít a felhasználók (természetes személyek) részére, hogy az Általános Nyomtatványkitöltő programban (2.71. verziótól) feltöltés előtt hitelesítsék a nyomtatványt, valamint az ahhoz csatolt mellékleteket. A hitelesítéshez elegendő az ügyfélkapus regisztráció, nincs szükség saját tanúsítványra.

Az AVDH a felhasználó azonosítása és hitelesítése után létrehozza az aláírást a kijelölt dokumentum, valamint az ahhoz tartozó csatolmányok lenyomatán, majd az így létrehozott aláírás struktúrát kiegészíti a szükséges adatokkal (időbélyeggel, visszavonási adatokkal).

 

Kapcsolat a Perkapuval menüpont

Abban az esetben, ha az adott űrlap kezelni tudja az AVDH-szolgáltatást, a nyomtatvány megnyitásakor egy tájékoztató üzenet jelenik meg a képernyőn.

A kitöltött, leellenőrzött nyomtatvány hitelesítésére a Kapcsolat a Perkapuval menüpontban van lehetőség. A menüpont nem jelenik meg alapértelmezetten a programban, ezért külön kell beállítani.

A menüpont megjelenéséhez

  • kattintson a Szerviz / Beállítások menüpontra,
  • pipálja ki a Kapcsolat a Perkapuval menü engedélyezése előtti jelölőnégyzetet,
  • kattintson az OK gombra, majd
  • indítsa újra az ÁNYK-programot.

Magyarország.hu

 

Hitelesítés egy aláíró esetén

Amennyiben a kitöltött, ellenőrzött űrlapot, ill. a csatolmányokat egy személy írja alá, abban az esetben a hitelesítéshez válassza a Kapcsolat a Perkapuval / Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre menüpontot.

Az AVDH-szolgáltatással történő hitelesítés a természetes személy adataival történik, és Ügyfélkapu-azonosítást igényel, ezért a megjelenő ablakban meg kell adnia ügyfélkapus felhasználónevét és jelszavát.

Magyarország.hu

A helyes adatok megadását követően az ÁNYK titkosítja a nyomtatványt, a hozzá tartozó csatolmányokat, valamint azok hitelesített lenyomatát (ASIC-fájlok).

Magyarország.hu

A hitelesítésről szóló PDF-formátumú igazolás az Adatok / Csatolmányok kezelése menüpontban tekinthető meg. Ehhez az adott csatolmány kiválasztása után kattintson az Aláírók gombra.

 

Hitelesítés visszavonása

A Kapcsolat a Perkapuval / Nyomtatvány megjelölésének visszavonása menüpontban visszavonhatjuk mind a hitelesítést, mind pedig a küldésre történő megjelölést.

 

Hitelesítés több aláíró esetén

Amennyiben az adott nyomtatvány és a csatolmányok aláírásához több személy aláírása szükséges, abban az esetben kitöltést, ellenőrzést, majd a csatolmányok hozzáadását követően válassza a Kapcsolat a Perkapuval / Többes aláírás AVDH szolgáltatással menüpontot.

Magyarország.hu

A megjelenő ablakban kattintson az AVDH aláírás gombra.

Magyarország.hu

Az első aláírás létrehozása előtt az ÁNYK leellenőrzi a nyomtatványt, majd bekéri az ügyfélkapus felhasználónevet és jelszót.

Magyarország.hu

Magyarország.hu

A sikeres hitelesítésről a program Üzenet ablakban tájékoztatja a felhasználót. A „Részletek” gombra kattintva megtekinthetők az elkészült állományok.

Magyarország.hu

„A nyomtatvány és csatolmányai” ablakban az aláírt állományok mellett a program megjeleníti az aláírók számát.

Magyarország.hu

További aláíró(k) esetén az AVDH aláírás gombra történő újbóli kattintással a fenti hitelesítés műveletet meg kell ismételni.

Magyarország.hu

Az Aláírók gombra kattintva megnyílik a hitelesítési igazolás (PDF dokumentum), amelyben megtekinthetők az adott nyomtatvány hitelesítői.

 

Magyarország.hu

 

Többes hitelesítés visszavonása

A Kapcsolat a Perkapuval / Többes aláírás AVDH szolgáltatással / Nyomtatvány hitelesítésének visszavonása menüpontban lehetőség van az aláírások visszavonására.

Figyelem! Az aláírások visszavonása minden aláírásra vonatkozik!

Magyarország.hu

 

Hitelesített nyomtatvány feltöltése

A hitelesített, titkosított állomány ÁNYK-programból történő benyújtásához kattintson az ÁNYK Kapcsolat a Perkapuval / Nyomtatvány közvetlen beküldése menüpontra. Gazdálkodó szervezet, ill. annak jogi képviselőjeként a Nyomtatvány közvetlen beküldése Perkapun keresztül, magánszemélyként a Nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül menüpontban nyújthatja be a dokumentumot.

 

Ugrás vissza...