Portál Navigáció


Portál al-navigáció


A Magyar Posta által nyújtott – elektronikus iratból hiteles papír alapú másolat készítése – KEÜSZ szolgáltatás a 2019.09.15. 14:30-tól 2019.09.15. 20:00-ig terjedő időszakban tervezett karbantartás miatt nem lesz elérhető.

Ezen időszak alatt a küldeménybefogadás művelete szünetel, de ez a hétfői (2019.09.16) napra vonatozó gyártást nem veszélyezteti, a beküldött küldemények még a 2019.09.15-i napon letöltésre és befogadásra kerülnek a HIBRID rendszerbe.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Nyomtatványok kitöltése és előkészítése feladásra

Létrehozva: 2010. február 8.
Módosítás: 2012. január 11.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

E-learning ismertető

1. Áttekintés

Elektronikus adó- és járulékbevallását az Ügyfélkapun belépve, a NAV portáljáról letöltött és saját számítógépére telepített Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) – korábbi nevén AbevJava keretprogram segítségével töltheti ki és adhatja fel. (Az Ügyfélkapu használatáról oldalunkon önálló eTananyagot találhat.)

A bevalláshoz szükséges elektronikus nyomtatványokat szintén a NAV portáljáról töltheti le.

A kitöltött, titkosított űrlapokat közvetlenül az ÁNYK program segítségével, ill. a Magyarország.hu Személyes ügyfélkapu felületének Dokumentumfeltöltés oldalán keresztül adhatja fel. A befogadásról szóló nyugtát (elfogadó/elutasító) a szintén az Ügyfélkapun keresztül elérhető Értesítési tárhelyén, valamint az eBev Portálon ellenőrizheti.

Amennyiben bevallását képviselővel (pl. könyvelő) kívánja elkészíttetni, azt a NAV oldaláról letölthető EGYKE típusú nyomtatvány segítségével jelentheti be. A megbízás visszavonására szintén fenti nyomtatvány szolgál.
Fontos: Az oktatóanyag készültének időpontjában a képeken, illetve a szimulációkban is a legfrissebb alkalmazással és jelenleg is benyújtható nyomtatványokkal dolgoztunk. Ezek azonban változhatnak, így javasoljuk, hogy elektronikus adóbevallása elkészítése és benyújtása előtt minden esetben látogasson el a NAV oldalára és győződjön meg arról, hogy a legfrissebb verziójú programot, illetve nyomtatványokat használja-e.

2. Elektronikus adó- és járulékbevallás beadásának menete

Ahhoz, hogy elektronikus adó és járulékbevallását elkészíthesse, illetve beadhassa egy úgynevezett keretprogramra és az adott bevalláshoz szükséges elektronikus nyomtatványokra van szüksége. Az ezzel kapcsolatos tennivalókat az alábbi ábra szemlélteti:

Magyarország.huA nyomtatványkitöltés folyamata

Töltse le a NAV portáljáról az ÁNYK - AbevJava keretprogram aktuális verzióját és a szükséges nyomtatványokat, majd a tájékozatóban megadott instrukciók alapján telepítse azokat saját számítógépére.

Magyarország.huNyomtatványkitöltő programok

Nyissa meg a Nyomtatványkitöltő programok oldalt a NAV honlapján.

Magyarország.huÁNYK letöltése

Az ÁNYK – AbevJava nevére, vagy a Letöltés gombra kattintva indítsa el a program letöltését.

Fontos: Az ÁNYK - AbevJava keretprogram telepítéséhez és futtatásához nélkülözhetetlen a Java futtatási környezet (JRE) 1.7 vagy magasabb verziójának telepítése. A Java alkalmazás letölthető a www.java.com (64 bites operációs rendszer esetén a http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk7-downloads-1880260.html) oldalról.

A telepítésről, illetve a Java program működésével kapcsolatos legfontosabb kérdésekről a NAV honlapján olvashat részletes leírást.

Az ÁNYK - Abevjava keretprogram önmagában nem tartalmaz nyomtatványokat, ezért ezeket is a NAV portáljáról kell letölteni és telepíteni.

3. A nyomtatványok kitöltése és előkészítése feladásra az ÁNYK - AbevJava Általános nyomtatványkitöltő program használatával

A tananyagban egy járulékbevallás kitöltésén keresztül mutatjuk be az ÁNYK program működését.

3.1. A program indítása

A nyomtatványkitöltő programot legegyszerűbben az asztalon található  parancsikon segítségével, vagy pedig a Start menü – Minden program – ÁNYK - AbevJava kiválasztásával indíthatja el.

Magyarország.huÁNYK indítása

3.2. A törzsadatok rögzítése

Ebben a menüpontban a társaságok, egyéni vállalkozók, magánszemélyek és adótanácsadók törzsadatait lehet rögzíteni. Új nyomtatvány kitöltésekor az itt felvitt törzsadatok közül választhat.
Ez a funkció a Szerviz/Törzsadatok menüpontból érhető el.

Törzsadatok rögzítése

3.3. A nyomtatvány kitöltése

Első lépésként nyissa meg a nyomtatványt. Ez az Adatok / Új nyomtatvány menüpont, vagy a CTRL + U gyorsbillentyű - kombináció segítségével lehetséges. Ha több letöltött nyomtatványsablon közül kell választania, a különböző szűrőfeltételek megadásával (pl. nyomtatvány neve, szervezet stb.) szűkítheti a megjelenő sablonokat.

Szűrés

A ”Létrehozás” ablakban, a korábban már telepített nyomtatványsablonok közül választhat.

Nyissa meg a kiválasztott nyomtatványt.

Nyomtatvány megnyitása

Amennyiben telepítette a nyomtatványhoz tartozó aktív súgót is, a jobb oldalon található „Kitöltési útmutató” gombra (gyorsbillentyű: F1) kattintva megjelenik az adott nyomtatvány kitöltési útmutatója.

Nyomtatványkitöltő súgó

]

Az Adatok/Megjegyzés menüpontban a kitöltött (szerkesztett) nyomtatványhoz rövid megjegyzést fűzhet. Ez mentéskor a nyomtatvány adataival együtt eltárolásra kerül, majd a már kitöltött, elmentett nyomtatvány megnyitásakor a választóablakban megjelenik.

3.4. Az adatok importálása

Lehetőség van arra, hogy a kitöltés során egy megfelelő módon, előre előkészített adathalmazt importáljon („beemeljen”) nyomtatványába. Bizonyos bérszámfejtő programok alkalmasak rá, hogy előállítsanak ilyen előkészített adathalmazokat, amelyeket azutá egyetlen paranccsal importálhatók a bevallásba. Ennek előnye, hogy így nem kell ezeket az adatokat újra beírni a nyomtatvány megadott mezőibe. Az importálásról részletesen olvashat az ÁNYK- AbevJava súgójában (Szerviz/Súgó, ill. F2 billentyű), illetve a NAV Portálon található leírásban („Importálás mindenkinek”).

Az egyedi importálással .imp, xkr és .xml kiterjesztésű állományokat emelhet be a programba. A funkció a Szerviz/Egyedi importálás menüpontból érhető el.

[

Import állomány kiválasztása

Az importálás eredményéről a program tájékoztatja a felhasználót.

Magyarország.hu

A betöltéskor fellépő esetleges hibákról a program szintén tájékoztatást ad.

Az importálás eredménye

Csoportos importálással .imp, .dat, .abv, .kat, .elk, .xml, .xkr kiterjesztésű állományokat lehet a programba beemelni.

Csoportos importálás

Ez a funkció az állományok kijelölése után batch módban fut. A sikeres betöltésről, ill. az esetleges hibákról részletes eredménylistát ad.

Az importálás eredménye

3.5. Előkészítés feladásra, titkosítás

Ebben a munkafázisban (Kapcsolat az ügyfélkapuval/Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre) történik meg a nyomtatványok adatait tartalmazó XML fájl előállítása és ellenőrzése, majd tömörítése és titkosítása. A titkosított állomány a telepítéskor beállított postázó könyvtárba (alapértelmezetten: „…\KR\Kuldendo”) kerül.

Előlészítés feladásra

Az ÁNYK által használt könyvtárak pontos helye – így a postázó könyvtáré is – a Szerviz / Névjegy menüpontban tekinthető meg.

Magyarország.hu

A küldésre megjelölt fájl elkészülte után a felhasználó értesítést kap a titkosított fájl létrehozásáról, elérési útvonaláról és nevéről.

Magyarország.hu

3.6. A feladásra jelölés visszavonása

Ha a feladási szándékát megváltoztatja (pl. szeretne módosítani valamelyik nyomtatványon), akkor a tényleges elküldést megelőzően lehetőség van a feladási megjelölés visszavonására.

Nyomtatvány megjelölése visszavonásra

3.7. Titkosítás

Az ÁNYK - Abevjava program a titkosítást a nyomtatványküldésre történő előkészítése során automatikusan elvégzi. Lehetőség van azonban arra is, hogy a Krtitok titkosító alkalmazás segítségével, egy Ön által létrehozott kulcspárral is titkosítsa az állományt.

A titkosító program az ÁNYK - Abevjava Szerviz/Titkosítás saját tanúsítvánnyal menüpontból indítható el.

Titkosítás

A titkosítás megkezdése előtt a Titkosítás ablak legelső mezőjében meg kell adnia a titkosítandó állományt. Az ablak többi mezője automatikusan kitöltődik. ( Ezek a beállítások elvileg megváltoztathatók, de erre általában nincs szükség.) A titkosító folyamat a Titkosítás gombra kattintva indítható el.

Titkosítás

Az automatikus titkosítás használatakor az adott intézmény titkosító kulcsával történik a titkosítás. A fogadó intézmény ennek segítségével képes visszafejteni a kódolt adatokat, és megtekinteni a dokumentumot. Ha azonban Ön az Ügyfélkapun történő feltöltés előtt a „Kérem a dokumentum elhelyezését a tartóstárban is” opciót választja , akkor  a beküldött, tartóstárba helyezett, titkosítottdokumentumot kizárólag abban az esetben tudja megtekinteni, amennyiben előzőleg saját kulcsával is titkosította az állományt. (Természetesen az ÁNYK-ban és az eBEV Portálon bármikor megnézheti, ill. letöltheti az Ön által feltöltött nyomtatvány másolatát saját kulcspár létrehozása nélkül is.)

Saját kulcspárját szintén a Krtitok program segítségével hozhatja létre. a Műveletek / Titkosító kulcspár generálás menüpont kiválasztásával.

A kulcsgenerálás során megadhatja a létrehozandó kulcs hosszát. Az alapértelmezett kulcshossz 1024 bit, de a lenyíló menü segítségével 2048 bit is kiválasztható. A nagyobb kulcshossz biztonságosabb kulcsot eredményez, ám a létrehozása tovább tart.

A létrehozandó kulcshoz mindenképpen hozzá kell rendelni egy jelszót, majd ezt követően a Kulcspár generálása gombra kattintva létrejön saját, privát kulcsa.

Titkosító kulcspár generálása

A saját kulcs létrehozásával természetesen még nem végezte el a dokumentumtitkosítását. A titkosítás ilyenkor a fentebb már ismertetett módon történik, azzal a különbséggel, hogy a kulcs mezőben immár nem csak az intézmény kulcsát, hanem a saját kulcsát is láthatja.

Titkosítás/fájl neve

Figyeljen oda, hogy az Eszközök/Beállítások menüpont alatt található konfigurációs ablakban a „Kívánja-e saját kulcsát a titkosításhoz automatikusan használni?” jelölőnégyzet mindig legyen „bepipálva”, ugyanis, ennek hiányában saját kulcsa nem vesz részt a titkosítási folyamatban és ezért a titkosított dokumentumokat nem lehet majd visszafejteni.

Beállítások

A titkosításról részletes segítséget kaphat a Krtitok program leírásából, amely az ÁNYK – AbevJava program telepítésekor létrejövő abevjava /Segítség könyvtárban található meg (Krtitok_v.1.3 htm)

3.8 Feltöltés

A küldésre megjelölt (titkosított) nyomtatványt az ÁNYK program segítségével közvetlenül is feltöltheti, ha titkosítást követően a „Kapcsolat az Ügyfélkapuval”/”Nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül” menüpontot választja.

Magyarország.hu

Ebben az esetben Önnek csak az ügyfélkapus felhasználónevét és jelszavát szükséges megadnia, majd a „Rendben” gombra kell kattintania.

Magyarország.hu

A rendszer egy üzenő ablakban tájékoztatja Önt a feltöltés eredményéről.

Magyarország.hu

Amennyiben egyszerre több nyomtatványt szeretne feltölteni, abban az esetben – a nyomtatványok titkosítását követően – használja a „Kapcsolat az Ügyfélkapuval” / „Nyomtatvány csoportos közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül” menüpontot. (A menüpont kizárólag akkor aktív, ha egyetlen nyomtatvány sincs megnyitva.)

A .kr fájl hozzáadása gomb segítségével válassza ki a feltöltendő állományokat, majd kattintson az „Indítás” gombra.

Magyarország.hu

A megjelenő ablakban adja meg ügyfélkapus felhasználói nevét és jelszavát és kattintson a „Rendben” gombra.

Magyarország.hu

Sikeres feltöltést követően a Központi Rendszer érkeztetési igazolást küld Önnek, melyet az Értesítési tárhelyén olvashat. A bevallás befogadásáról a NAV nyugtát küld (elfogadó/elutasító), melyet a tárhelyen és az eBEV Portálon (eBEV-szolgáltatások) is megtalál.

Ugrás vissza...