Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálon és az Ügyfélkapun 2017. 02. 22. (szerda) 22:00 órától 2017.02.23 (csütörtök) 02:00 óráig tervezett karbantartás elmarad.
A karbantartás új időpontja: 2017. 03. 01. (szerda) 22:00 órától 2017.03.02. (csütörtök) 02:00 óráig.
Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál és az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem lesznek elérhetőek. Szíves megértését és türelmét előre is köszönjük!

MORZSÁK

TARTALOM:Ügyfélkapu

Létrehozva: 2010. február 23.
Módosítás: 2011. szeptember 2.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

E-learning ismertető

1. Bevezető

Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus azonosító- és ügyfélbeléptető rendszere. Biztosítja, hogy használói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel biztonságosan kapcsolatba léphessenek az elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel. Az Ügyfélkapu a Kormányzati Portál oldalairól érhető el.


Ügyfélkapu belépés

A Kormányzati Portálon számos olyan szolgáltatást talál, melyet csak ügyfélkapus azonosítás után vehet igénybe. Ilyen, az Ügyfélkapu használatához kötött szolgáltatás egyebek mellett az Adó- és járulékbevallás, az Internetes okmányiroda bizonyos szolgáltatásai (pl. okmányirodai ügyindítás), az OEP TAJ-szolgáltatások stb. Az ügyfélkapus szolgáltatások aktuális listáját az Ügyfélkapun történő bejelentkezést követően megjelenő Személyes ügyfélkapujának „Elektronikusan intézhető ügyek” menüpontja alatt tekintheti meg. A Személyes ügyfélkapu felületén -  többek között - kezelheti dokumentumait, összegyűjtheti a lapcsalád különböző oldalain talált hasznos információkat, módosíthatja jelszavát, e-mail címét.

 
2. Regisztráció

Ahhoz, hogy be tudjon lépni az Ügyfélkapun, létre kell hoznia személyes ügyfélkapus azonosítóját. Ezt bármely természetes személy megteheti. Az ügyfélkapus azonosító létrehozása egy regisztrációs eljárás, amit bármelyik regisztrációs szervnél - okmányirodában, kormányablakban, a NAV főbb ügyfélszolgálatain, konzulátusokon - vagy elektronikusan kezdeményezhet.
 

3. Aktiválás

Sikeres regisztrációt követően a rendszer a regisztrációs adatlapon megadott e-mail címre elküldi egyszer használatos (aktiváló) kódját, amelyet legegyszerűbben a levélben található linkre kattintva aktiválhat. Ebben az esetben a kódot a rendszer automatikusan kitölti, Önnek csak a felhasználói nevét és új jelszavát kell megadnia. (A jelszó nem lehet azonos a felhasználói névvel, minimum 8 karakterből kell állnia, 2 db számot, valamint kis- és nagybetűket kell tartalmaznia, nem tartalmazhat ékezetes betűt és "@" karaktert.) A jelszó lejáratára vonatkozó mezőt nem kötelező kitöltenie, így jelszavának érvényességi ideje alapértelmezetten a maximálisan adható két év lesz. Természetesen Ön ennél rövidebb időt is megadhat. Ebben az esetben a következő formában kell megadnia a dátumot: éééé.hh.nn (a nap után nem szabad írásjelet tenni).

Magyarország.huElső bejelentkezés

 

4. Elfelejtett jelszó

Elfelejtette jelszavát?

 

Amennyiben elfelejtette jelszavát, a Kormányzati Portál "Elfelejtett jelszó" oldalán kérhet egyszerhasználatos kódot az új jelszó beállításához . Ehhez  ki kell töltenie az Elfelejtett jelszó online űrlapot, ahol meg kell adnia pontos felhasználói nevét és az Ügyfélkapuhoz regisztrált e-mail címét . (Ha időközben a Személyes Ügyfélkapu / "saját adatok" oldalán megváltoztatta e-mail címét, akkor az új címet kell megadnia.)

Magyarország.hu


 

 A helyes adatok megadása esetén a Központi Rendszer a megadott e-mail címre küld egy  egyszerhasználatos kódot, amit legegyszerűbben a levélben található link segítségével érvényesíthet. A z itt megjelenő oldalon a kód automatikusan beíródik az első sorba,  az új jelszót pedig a második sorba kell beírni, amit az OK gomb megnyomásával tud elküldeni.

 

Magyarország.hu

 

Az új jelszó beállítását követően a rendszer nem lépteti be automatikusan a felhasználót az Ügyfélkapura, hanem felkínálja a bejelentkezési felületet, ahol meg kell adnia felhasználói nevét, valamint az új jelszavát.

 

5. Ügyfélkapus adatok módosítása

Amennyiben a regisztrációs adatlapon megadott személyazonosító adataiban (név, állampolgárság stb.) változás következne be, vagy meg szeretné változtatni felhasználói nevét, azt a regisztrációs szervezet (okmányiroda) előtt, személyesen jelentheti be.

 

E-mail cím módosításaE-mail címét az Ügyfélkapun való belépés után, a Személyes ügyfélkapu Saját adatok oldalán változtathatja meg.

 

6. Külföldiek regisztrációja

Az Ügyfélkaput nem csak magyar állampolgárok használhatják. A személyi adat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá nem tartozó külföldiek esetén az azonosítás az útlevél, valamint, ha azzal rendelkezik,  a magyarországi tartózkodásra jogosító engedély alapján történik. A személyi adat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá nem tartozó EGT tagállamok állampolgárainak azonosítása útlevél vagy más személyazonosításra alkalmas okmány alapján történik.

 

7. Második ügyfélkapus azonosító igénylése

Ön igényelhet  több ügyfélkapus hozzáférést is, de a második (és minden további) regisztráció létrehozása már nem ingyenes. A regisztráció díja a mindenkori általános tételű eljárási illeték összegével megegyező igazgatási szolgáltatási díj, jelenleg 3000 forint.

 

8. Érvényesség

Érvényes regisztrációja után az Ügyfélkaput mindaddig használhatja, ameddig regisztrációját Ön meg nem szünteti. Ügyintézésének biztonsága érdekében azonban a Központi Rendszer két évben maximálja az Ügyfélkapuhoz tartozó jelszó érvényességi idejét.

Az Ön folyamatos és zavartalan ügyintézésének biztosítása érdekében a jelszó érvényességi idejének lejáratát megelőzően 3 alkalommal - a lejárat előtt 1 hónappal, 1 héttel, valamint a lejárat napját megelőző napon -  figyelemfelhívó levelet küldünk Önnek az Ügyfélkapu nyilvántartásban kezelt e-mail címre. Ezzel a szolgáltatásunkkal segíteni kívánunk abban, hogy új jelszavát a megadott határidőn belül rögzíthesse.

 Amennyiben Ön úgy dönt, hogy megszünteti Ügyfélkapu-hozzáférését, kérjük, fordítson fokozott figyelmet az Értesítési tárhelyen tárolt dokumentumainak letöltésére, hogy azok a megszüntetést követően is rendelkezésére álljanak.

Ugrás vissza...