Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Portálkeresés

Létrehozva: 2006. március 31.
Módosítás: 2010. február 23.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:


Portálkereső
A portálon található hírek, információk, szolgáltatások, ügyek, dokumentumok, képek és portrék a szöveges portálkeresővel kereshetők. Keresni legegyszerűbben a portál fejlécében található kereső használatával lehet.

Írja be a keresett kifejezést a keresőmezőbe! Gyorsíthatja a keresést és szűkítheti a találatok számát, ha a keresőmező jobb oldalán található legördülő menüből kiválasztja a portálnak azt a részét, amiben keresni szeretne. Amennyiben tudja, hol található a keresett tartalom, vagy nem kívánja szűkíteni a keresést, válassza az alapéretmezett "Teljes tartalomban" beállítást.

Részletes keresés
Ha pontosabban, több keresési paraméter megadásával kíván keresni, válassza a Kereső lapcsalád-elemen a Portálkereső oldalt. Ezt a főmenüben a "Keresés" menüpontra kattintva érheti le. Itt a megadott lehetőségekkel szűkítheti a találati listát.
Egyszerű szöveges keresés (portálkereső)
A szöveges kereső az internetes keresőmotorokhoz hasonlóan kulcsszavakra, kifejezésekre képes keresni. A keresési eredmények találati listában jelennek meg, a lista oldalanként húsz találatot sorol fel, a többi találatot lapozva éri el.
Az egyes találatoknál a dokumentum címe, dátuma, a szülőrovat és a bevezetője szerepel. Egyszerű keresésnél alaphelyzetben az összes rovatban szereplő találat megjelenik, de a találati lista tetején látható fülekkel lehetőség van arra is, hogy csak a meghatározott típusú találatokat listázzuk ki. A találatok közül így megjeleníthetők csak a szolgáltatás, ügy, dokumentum, cikk, kép és portré típusú találatok.
Joker (wildcard) karakterek használata
A szöveges keresőben a * és a ? karakterek használhatók wildcard/joker karakterként. A * karakterrel egy, több vagy nulla karaktert helyettesíthetünk. Például a miniszterelnök* kifejezésre keresve a találati listában meg fog jelenni minden olyan elem, amelyben a miniszterelnök szó önmagában szerepel, illetve minden olyan elem, amelynek szótöve megegyezik a miniszterelnök karaktersorral (miniszterelnököt, miniszterelnöke). A példából látható, hogy a *-al csonkolt szöveges keresésben a * nulla, egy vagy több karaktert helyettesíthet.
A ? karakter a keresőszavakban egy (és csak egy) karaktert helyettesíthet. Például a Ba?a kifejezésre a találati listában megjelenik minden elem, amelyben a kérdőjel helyén egyetlen karakter szerepel (pl. Bara, baba), de kimaradnak azok, ahol több karakter szerepel a ? helyén (pl. Balla).
A szöveges kereső egyéb segédkarakterei
A szöveges keresőben különböző alapszabályokat definiálhatunk a keresési metódusra. Az és típusú keresés (and karakterrel használva) azokat a találatokat jeleníti meg, amelyekben mindkét (vagy több) keresett kifejezés egyaránt szerepel. Például a konvergencia+and+államháztartás kifejezésre keresve minden olyan találat megjelenik, amelyikben a konvergencia és az államháztartás kifejezés együttesen szerepel. Nem jelennek meg viszont azok a tartalmi elemek, amelyben a megadott kettő közül csak az egyik, vagy egyik sem szerepel.
A not kapcsolóval olyan elemekre kereshetünk, amelyekben egy bizonyos kifejezés szerepel, egy másik viszont nem. Például a konvergencia+not+államháztartás kifejezésre keresve azok a tartalmi elemek jelennek meg a találati listában, amelyekben a konvergencia szó szerepel, az államháztartás kifejezés viszont nem.
A vagy típusú kereséshez nem szükséges külön segédkaraktereket megadni, a kereső – ha több kifejezést írtunk a szöveg keresési mezőbe – automatikusan vagy opcióval keres. Ebben a keresésben minden találat megjelenik, amelyben a keresőmezőbe beírt kifejezések közül akár egyik, akár másik szerepel.
Szöveges keresés pontos kifejezésre
A kereső az internetes motorokhoz hasonlóan keres pontos kifejezésre, a keresendő kulcsszót/kulcsszavakat ilyenkor idézőjel („”) közé kell tenni. Ha egyszerre több, pontos kifejezésre keresünk, az egyes idézőjelbe zárt kifejezéseket + jellel vagy space-szel kell elválasztani. Pl: „konvergencia”+”államháztartás”.
Részletes kereső
A részletes keresőben az egyszerű keresésnél alkalmazható segédkarakterek használatát egyszerűen kezelhető, szövegmezős, legördülő menüs kezelőfelület segíti.
A felső szövegmező használata az egyszerű szöveges keresésnek felel meg. Alatta három rövid szöveges mező látható, ezek a fentebb már tárgyalt pontos kifejezés, több közül legalább egy kifejezés típusú kereséseket végzik. A harmadik keresőmező a not típusú keresést takarja, vagyis minden olyan találatot megjelenít, amelyben a megadott kifejezés nem szerepel.
A szűkítő feltételekkel akkor érdemes keresni, ha egy adott kulcsszóra túl sok találat érkezik. A szűkítő feltételeket a legördülő menüből választhatjuk ki.
 • Keresés a tartalom típusa szerint
  Ezzel a szűkített kereséssel kilistázhatjuk az egy adott kategóriába tartozó tartalmakat, aszerint hogy a tartalom cikk, ügy, dokumentum, kép vagy szolgáltatás.
 • Keresés szekció szerint
  Ez a szűkített keresés a portál három szekciója (állampolgár, vállalkozás, közigazgatás) közötti eligazodást segíti. A szekciók aszerint oszlanak fel, hogy a bennük szereplő tartalmak az állampolgárokat, a vállalkozókat vagy a közigazgatás szereplőit érintik.
 • Keresés nyelv szerint
  Ezzel a szűrővel a portál magyar, angol illetve német nyelvű tartalmai között kereshetünk. Leginkább az országinfó idegen nyelvű tartalmainak keresésénél hasznos.
 • Keresés dátum szerint
  A legördülő menüből itt az adott napon, az elmúlt héten, illetve az elmúlt hónapban megjelent tartalmakat listázhatjuk ki. A dátum szerinti keresés másik változata a tól-ig tipusú keresés, itt értelemszerűen az adott időintervallumban megjelent tartalmak jelennek meg a találati listában.
 • A részletes kereső egyéb beállításai
  A beállításoknál az egy oldalon megjelenő találatok számot határozhatjuk meg, ez 10, 20 vagy 50 lehet. A találatokat dátum szerint is rendezhetjük, ha beikszeljük ezt a lehetőséget. A részletes kereső opciói egyszerre is alkalmazhatók. Például a legfelső szövegablakba az „országgyűlés”, a „nem tartalmazza” szövegablakba a „miniszterelnök” kifejezéseket beírva, a dátum szerinti szűkítésnél pedig az „elmúlt egy hónap” opciót választva a rendszer azokat az elemeket jeleníti meg a találati listában, amiben szerepel az „országgyűlés” kifejezés, de nem szerepel benne a „miniszterelnök” szó, és az elmúlt egy hónapban jelentek meg.
Ugrás vissza Ugrás vissza...