Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Segítség a Java alkalmazás telepítéséhez

Létrehozva: 2006. május 9.
Módosítás: 2010. február 18.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Tájékoztatjuk felhasználóinkat, hogy a Központi Rendszerben történő fejlesztések magukkal vonják a Java alkalmazás legújabb verzióinak használatát!

Mi az a Java?

A Java egy informatikai programnyelv. Ezen a „nyelven" számos, a mindennapi munkát egyszerűbbé tevő programot, alkalmazást írnak. Ilyen többek között az elektronikus nyomtatványok beadásához használt Általános dokumentumfeltöltő is. Önnek azért van szüksége a Java alkalmazás letöltésére, mert így jut hozzá ahhoz a környezethez, amiben a Java programnyelven írt programok működnek (pl. az adóbevallási nyomtatványok feltöltése).

Mihez kell a Java?

Az adó- és járulékbevalláshoz szükséges, ingyen  letölthető fájl  neve Java Runtime Environment. Ha letölti, és feltelepíti a számítógépére, akkor azt internetes böngészője (pl.: Internet Explorer, Mozilla Firefox, stb.) minden alkalommal automatikusan elindítja, amikor egy olyan alkalmazást talál, amihez ez szükséges. Az elektronikus dokumentumok feltöltéséhez nincs feltétlenül szükség a Java telepítésére, nélküle azonban le kell mondania néhány kényelmi szolgáltatásról, funkcióról, mint például a csoportos feltöltés lehetősége. Java nélkül a feltöltéskor Önnek kell kikeresnie számítógépén a feltöltendő fájlokat (Java-val ez automatikusan megtörténik). Ezért javasoljuk, hogy arra a gépre, amelyről a dokumentumok feltöltését végzi, telepítse fel a programot. Az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK - AbevJava) program telepítése előtt mindenképp szükséges a Java program legfrissebb verzióját telepíteni.

Telepítés

Java.com nyitólap

Figyelem! Ahhoz, hogy a Java programot az Ön által használt számítógépre telepíthesse, rendszergazdai jogosultsággal kell azon rendelkeznie.
Az elektronikus nyomtatványok feltöltéséhez a Java legújabb változatát javasoljuk. Telepítés előtt tanácsos bezárni az összes böngészőablakot, a gépről pedig eltávolítani a Java korábbi verzióit. A Java MS Windows, Linux és Solaris operációs rendszerekkel is használható, telepítéséhez és futtatásához körülbelül 100 megabájt (MB) szabad lemezterület és 64 MB memória szükséges. A továbbiakban a Magyarországon általánosan használt Microsoft Windows környezetben történő telepítést mutatjuk be. (Amennyiben Ön más környezetet használ, segítséget a 189-es hívószámon kaphat.)

1. A program a Java.com weboldalról tölthető le.
A telepítéshez megkezdéséhez KATTINTSON IDE

2. A Java.com honlapon a

Free Java Download

gombra kattintva a rendszer automatikusan kiválasztja az operációs rendszernek és a böngészőnek megfelelő Java-frissítést. 

3. Ezután az automatikusan felugró ablakban a "Telepítés" gombra kattintva megkezdheti a Java program telepítését.

Kattintson a Telepítés gombra a telepítés megkezdéséhez

Amennyiben Mozilla Firefox böngészőt használ, a program letöltéséhez Önnek még egyszer rá kell kattintani a Free Java Download gombra. Ezután kattintson duplán a letöltött fájlra (alapértelmezésben a Windows az Asztalra menti a letöltött fájlokat!), majd a megjelenő ablakban a "Futtatás" gombra.
A fájl egy .exe kiterjesztésű fájl lesz, aminek a nevében szerepel az operációs rendszer neve és a verziószám kódja is (pl.: jxpiinstall-6u11-fcs-bin-b90-windows-i586-25_nov_2008.exe).

A telepítéskor egy párbeszédablak jelenik meg, amelyben el kell fogadnia a felhasználói feltételeket tartalmazó úgynevezett licensz-megállapodást. (Ha ezt nem teszi, nem tudja telepíteni a programot!)

A telepítéshez kattintson az Accept gombra.

A telepítéshez kattintson az "Accept" gombra.

Ezután a telepítés automatikusan lefut. Végül a "Finish" (Befejez) ikonra kattintva zárhatjuk le a telepítést.

4. A Java használata, hibaelhárítás

Kérjük, figyeljen a következőkre: A Java használatát a böngészőprogramban engedélyezni kell. Ez általában automatikusan megtörténik, de ha mégsem: Internet Explorer esetén az Eszközök - Internet Beállítások - Speciális fül alatt, Mozilla Firefox esetén az Eszközök - Beállítások - Tartalom kapcsoló menüsor útvonalon teheti meg.

Kattintson a Finish gombra a telepítés lezárásához

A böngésző internetes biztonsági beállítását legfeljebb közepes szintre állítsa. Ezt Explorerben az Eszközök - Internetbeállítások - Biztonság - Egyéni Szint menüben állíthatja be, a böngésző alapbeállítása egyébként a közepes biztonsági szint.

Ha Ön nem otthon, hanem munkahelyén használja a feltöltést, elképzelhető, hogy tűzfal vagy egyéb konfigurációs probléma merülhet fel. Ebben az esetben vegye fel a kapcsolatot rendszergazdájával. Amennyiben a "We encountered an issue while trying to automatically install Java software onto your machine." üzenet jelenik meg a Free Java Download gombra kattintás után, vegye fel a kapcsolatot rendszergazdájával.

A Win 98 támogatását a Microsoft már megszűntette, ezért kérjük, hogy amennyiben ezt az operációs rendszert használja, a dokumentum-feltöltéshez az egyszerűsített feltöltési lehetőséget vegye igénybe.

Bővebb technikai információt a magyarul a NAV honlapján, angolul a  Java portálján olvashat!

Technikai információk Windows felhasználóknak (angol)
Technikai információk Linux felhasználóknak
(angol)
Technikai Információk Solaris felhasználóknak
(angol)

Ugrás vissza Ugrás vissza...