Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hogyan történik a hazatérési szándék bejelentése?

Létrehozva: 2006. április 3.
Módosítás: 2010. május 11.
Forrás: Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

 

A külföldről hazatérő magyar állampolgárnak magyarországi lakóhelyére történő beköltözésétől számított három munkanapon belül a lakóhelye szerint illetékes jegyzőnél kell a nyilvántartásba vételhez szükséges adatait bejelenteni és egyidejűleg első lakcímbejelentési kötelezettségét teljesíteni. Az adatok nyilvántartásba vételéről a jegyző lakcímigazolványt ad ki.

Amennyiben a külföldön született gyermek szüleinek vagy azok egyikének bejelentett lakóhelye Magyarországon található, akkor a gyermek nyilvántartásba vételére is a fentiek szerint kerül sor
 
A külföldön született gyermek tekintetében a nyilvántartásba történő felvételekor adatait okiratokkal kell igazolnia a törvényes képviselőjének, azaz a hazai anyakönyv által kiállított születési anyakönyvi kivonattal.
A külföldről hazatelepülő polgár magyar állampolgársága  érvényes magyar útlevéllel vagy 1 évnél nem régebben kiállított állampolgársági bizonyítvánnyal igazolható.
  • A polgár kérelme alapján a nyilvántartó hatóság a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól is igényelhet adatot a kérelmező polgár magyar állampolgárságának megállapítására.
  • A polgár természetes személyazonosító adatainak – névvisvlésének- és családi állapotának igazolására be kell mutatnia a születési és a házassági anyakönyvi kivonatát. A kölföldi anyakönyvi eseményét hazailag is anyakönyveztetnie kell.
 A bejelentést Lakcímjelentő lap kitöltésével kell teljesíteni. A bejelentés nyilvántartásba vételéről a polgár új lakcímigazolványt kap az illetékes okmányirodától. A lakcímigazolvány kiállítása az általános szabályok szerint illetékmentes.
 

 

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...